Tässä on ensimmäinen mainintani tästä muistitekniikasta. Viime kesänä löysin Suomalaisesta kirjakaupasta kirjan, joka tietysti hyvin myyvän kirjan tapaan kehui itsensä maasta taivaisiin. "Muista paremmin, elä enemmän" jne. Kuitenkin ostin sen ja luin kahdessa päivässä ja totesin kirjan olevan aivan mahtava.
Kirjan nimi on siis "Memo", ja jos haluatte muuttaa rajallisen ihmismuistinne rajattomaksi ihmistietietopankiksi, niin suosittelen lukemaan tämän kirjan. Oikeastaan kyseinen muistitekniikka on minusta niin mainio, että se tulisi ottaa opetussuunnitelmassa huomioon ja opiskelu hoitaa sen avulla, mutta tästä kerron joskus myöhemmin lisää.
Nyt tein itselleni suunnitelman, jossa esittelen ns. "Memo-team"-mallin, jossa muutaman opiskelijan ryhmä jakaa opiskelumateriaalinsa, esim sanaston, ja jokainen luo omasta osiostaan valmiit mieleenpainamismielikuvat. Koko muistitekniikan aikaavievin urakka jaetaan.
Memon ja muidenkin muistitekniikoiden heikkous on siinä, että ihminen voi tunteä niiden käytön vaivalliseksi. Muistitekniikoissa paino on asian muistiinpainamisessa ja sen suunnittelussa. Suunnittelu vie oman aikansa ja vaivansa ja siksi joku voi kokea vanhanmallisen pänttäämisen "helpommaksi" keinoksi. Pänttäämisessä tosin on se heikkous, että asia unohtuu todellakin nopeasti ja tavallinen pulliainen joutuu kertaamaan asiaa todella monta kertaa. Kuinka monta kertaa sanoja lukiessasi luet saman sanan uudestaan ja uudestaan? Valmiilla Memo suunnitelmalla kerta riittää. Uskomatonta kyllä näin on. Tuntuu melkein huijaukselta, kun asioiden muistaminen voi olla näin helppoa.
1 kommentti:
Kuka kirjan on tehnyt
Lähetä kommentti