Marasta on tullut legenda.

Alexander Stubb -buumi on ohi, kauan eläköön Martti Ahtisaari -buumi.

Mara sai sitten viimein sen rauhannobelinsa ja siitä innostuneena olen kuluttanut jonkin verran päivästäni katsellessa Yle areenasta löytyneitä kiehtovia ohjelmia. Martin pystyi löytämään mm. Ykkösaamusta, pätkästä jossa hän saa puhelimitse tiedon valinnastaan, Norjan Nobelakatemian virallinen julkistamisessa hänet mainittiin, lyhyestä dokumentista joka oli tehty Maran työurasta, kansainvälisestä Maran pressitilaisuudesta ja katsoinpahan vielä TV:stä tulleen dokumentin Kosovo-kysymyksen alusta. Eli Ahtisaarta on tullut seurattua kyllä joka tuutista.

Ahtisaari on perustanut NGO:n (non-govermental organication, eli järjestö, joka ei ole riippuvainen valtioista mm. Greenpeace, Amnesty jne.) nimeltään CMI, joka toimii neuvottelijana eri osapuolten välillä, mikäli tälle on kysyntää.

http://www.cmi.fi/

Ja kysyntäähän on. Oikeastaan niin paljon, ettei tällä järjestöllä ole resursseja edes kaikkien eri tapausten taustojen selvittämiseen, jotta voitaisiin edes harkita, otetaanko jokin konflikti käsittelyyn. Syynä tähän resurssipulaan on se, että rahoittajat antavat rahaa vain projektiluontoisesti, eli vain silloin, kun kokevat asian hyödyttävän heitä.

http://www.cmi.fi/?content=useinkysyttya&lang=fi

Järjestölle olisikin hyväksi, mikäli se saisi myös perusrahoitusta, jolla se pystyisi ratkaisemaan konflikteja myös oman halunsa mukaan.

Mutta kuitenkin, tälläinen järjestö on aivan mahtava! Siis, sillä on osaamista, jota se käyttää konkreettisesti hyväkseen, kun tulee tilanne ja ihmisiä alkaa kuolla. Tämä järjestö korjaa konfliktien tuhoja ja kehittää ihmisten elinoloja maailmalla. Ja se tekee sen poliittisella tavalla. Ollaan tekemisissä päättävien osapuolten kanssa suoraan, eikä vain järjestetä mielenilmauksia.

Ennen suomalaiset sanoivat, että meillä on kolme s:ää. Sisu, sauna ja Sibelius. Nyt meillä on sss+m. Kuka enää millään Nokialla enää viitsii leveillä? :P

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä maraaaa