Kommentti Aki Nummelinin FB-tilapäivitykseen

Johdanto: Aki Nummelin tilapäivityksessä hän vakuutti, kuinka jokainen ihminen tarvitsee 900€ tullakseen toimeen. Numero kuullosti tuulesta temmatulta ja Anne Bland lähti kyseenalaistamaan sitä ja esitti vihreiden esittämiä vaihtoehtoja. Nummelin hyökkäsi takaisin alkamalla haukkumaan vihreitä, mutta ei tuonut esille omia ratkaisuvaihtoehtojaan. Kirjoitin itse tälläisen viestin kyseiseen ketjuun:


900€ olisi kiva summa rahaa :D Nykyiset opiskeluista seuraavat tukituloni ovat siinä 440€ paikkeilla. Vihreiden perustulo on laskettu 500€.

Meillä vihreillä on hyvinkin paljon vasemmalta nousevia ajatuksia. Näemme alhaiset tuloerot tärkeinä yhteiskunnan onnellisuuden kannalta. Kannatamme progressiivista verotusta ja olisimme nostamassa yleistä veroastetta. Aina me ollaan vaadittu suuryrityksiä tilille tekemistään ympäristövahingoista ja Annekin on kunnostautunut Huittisten pohjavesihankkeen tiimoilta. Vihreiden ehdottama summa perustuloksi on laskettu niin, että se on toteuttamiskelpoinen, eikä vain jokin hatusta heitetty summa. Se, että meillä puheissa tulee välillä esiin sana "yrittäjä" on mielestäni ihan tervettä historiallisistakin syistä, koska yrittäjyys toimintamuotona on syy markkinatalouden voittoon suunnittelutaloudesta.

Itse hyväksyn kyllä muutamankertaiset tulot verrattuna ihmisten mediaaniin. Puhuttaessa kymmenkertaisista tai satakertaisista niin silloin tilanne ehkä kaipaa paikkaamista. Mun puolesta siis ihmiset saavat varakkaita, jos ovat sen eteen tehneet paljon töitä. Verotuksen tulee olla porrastettua niin, että tehdessä enemmän töitä tulojen määrä kasvaa absoluuttisesti. Omaisuuden perinnöllisyyteen pitäisi ehkä tästä syystä mielestäni puuttua.

Osakeyhtiöissä ja finanssimarkkinoilla pitäisi ottaa enemmän käyttöön samanlaista lainsäädäntöä, kuin mitä suomalaisissa eläkeyhtiöissä on. Niissähän yhtiön hallitus on yksityisellä omaisuudellaan vastuussa yhtiöstä, mikä hillitsee riskinottoa. Käytännössä siis haluaisin, että saavat kyllä tienata sieltä rahaa, kunhan pitävät järjestelmän vakaana ja kasvu-uralla. Mikäli tulee tälläiset lamat ja valtiota huudetaan apuun, niin omaisuus takavarikkoon kelvottomilta kapitalisteilta, jolloin annetaan tilaa uusien, asiat fiksusti hoitaville kapitalisteille :D ja takavarikoiduilla rahoilla hoidetaan lamaa pois alta.

Näen, että tietyn rahasumman tuijottaminen on turhaa. Rahasummat kun muuttuvat ajan ja paikan mukaan. Haluan yhteiskunnan järjestävän tai takaavan ihmisille kuusi asiaa: ruokaa, vettä, kodin, terveydenhuollon, opiskelujärjestelmän ja toimistopalvelut (eli tietokoneen, netin, tulostimen jne.). Kun ihmisillä on nämä kuusi asiaa, niin eivät he viitsi enää lähteä tekemään vallankumousta tai mellakoimaan kaduille, kuten egyptissä on tehty. Asiat olisi kuitenkin jo aika hyvin. Uskon myös, että näiden kuuden asian antaminen ihmisille hyödyttäisi yhteiskuntaa kokonaisuudessaan, koska yksittäiset ihmiset voivat käyttää energiaansa tämän päälle rakentamiseen eikä näiden itselleen hankkimiseen. Kuitenkin vaurastumisen mahdollisuus tekisi sen, että ihmisillä olisi porkkana tehdä edelleen töitä.

Me vihreät käytetään hirveästi vaivaa uusien vaihtoehtojen ja ratkaisujen kehittämiseen ja mm. tästä syystä heidät aikoinaan valitsin. Vanhaan 1970-lukuun ei voi mennä, ei ole enää Bretton Woodsin järjestelmää ja keynesiläinen talouspolitiikka joutui aikoinaan kriisiin. Uusliberalismin tarjoamat keinot ovat olleet myrkyllisiä, mutta Eurooppa on vakautettu, Kiina on sidottu taloudelliseen järjestelmään ja valtioiden välisiä sotia on todella vähän. On keksittävä keinot, joilla uusliberalismin suuntaan muuttuneessa maailmassa voidaan kelkkaa kääntää kohti myös yhteiskunnan heikompia hyödyttävään suuntaan. Se ei vain onnistu nostalgialla, vaan uusilta tuntuvien ratkaisujen keksimisellä ja ajamisella.

Miksei teiltä vasemmistoliittolaisilta tai demareilta tule ehdotuksia, millainen järjestelmän tulisi olla? Sanotaan vaan, että jotain pitäisi tehdä ja te muut ootte huonoja, mutta ette tuo vaihtoehtoja. Heitänkin nyt Aki pallon sulle, ja kerro, mitä sä itse tekisit. Eikä mitään eduskuntavaalisoopaa, jolla arvelet äänen helpoiten irtoavan, vaan niinkuin toiselle poliitikolle, jonka haluat saada vakuutetuksi ajatustesi oikeellisuudesta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Haluan yhteiskunnan järjestävän tai takaavan ihmisille kuusi asiaa: ruokaa, vettä, kodin, terveydenhuollon, opiskelujärjestelmän ja toimistopalvelut (eli tietokoneen, netin, tulostimen jne.). Kun ihmisillä on nämä kuusi asiaa, niin eivät he viitsi enää lähteä tekemään vallankumousta tai mellakoimaan kaduille, kuten egyptissä on tehty."

Tarkoitatko, että egyptiläiset eivät ansaitse demokratiaa? Miksi et ryhtyisi tarjoamaan konsulttipalveluita lähi-idän tyranneille, jotka koittavat pitää vapautta ja demokratiaa vaativat kansalaisensa kurissa? :)

Anonyymi kirjoitti...

Rahaahan saa monista seinästä! Niissä yllä lukee: OTTO