Niin, nuorisodelegaattihommasta oli kaksi netissä ilmoitettua tapahtumaa. Toinen on huomenna joten taas Helsinkiin. Kolme tuntia sinne ja toinen mokoma takaisin....
http://www.valtikka.fi/kalenteri/kv-foorumi
Siinä se on. Tilaisuudessa keskustellaan mm. YK:sta ja Anna Ranki ottaa siitä viimeiset aineksensa puheeseensa. Tuohon puheeseen on tähän mennessä pystynyt vaikuttamaan Valtikan sivuilla, mutta eipähän pysty enää, heh heh. No, ei sinänsä. Siellä oli kaksi kommenttia, joista toinen oli muutaman lauseen (aiheen) pituinen ja toinen oli lyhykäisyydessään "lol". Itsekään en jaksanut sinne kirjoitella. No, huomenna sitten. Junassa mulla onkin hyvin aikaa tehdä täysin oma versioini siitä puheesta...
Junassa voisin kirjoitella muutamia blogitekstejä myös valmiiksi. Nyt ei ole kaikkeista inspaavin fiisis tuottaa laadukasta materiaa, joten tyydyn vain laittamaan linkin laadukkaaseen materiaan. A-tuubi, I love it.
http://atuubi.yle.fi/videot_ja_kuvat/id-100300
Nojaa, keksein nyt kuitenkin tekstin. Olin tossa viikonloppuna kesätyöpaikan maksamalla Viking-linen risteilyllä. Tässä muutamia teesejä kyseiseltä matkalta:
1. Ihmiset, menkää tanssikursseille, ettette nolaa itseänne siellä lavoilla. Myös minä aion mennä jollekin kurssille. Tarvitsen sitä. Oikeasti.
2. Nykyään risteilyjen taso on laskenut. Ennen oli halvempaa. Ennen myös Silja oli Vikingkiä parempi. Nykyään se on toisinpäin. Miksi? Siljan omistaa nykyään Venäläis/virolaiset. Tämä on johtanut tason laskuun. Virolainen palvelukulttuuri ei kuulemma ole samalla tasolla kuin koulutuspohjainen suomalainen. Ja kyllä me nyt tiedetään, millainen on venäläinen toimintakulttuuri. (lähde, lukuisat "kokemusta" omaavat ihmiset ja matka Karjalassa)
3. Onko missään risteilyhommassa nyt mitään ideaa??? Ihmiset eristäytyvät muusta maailmasta vuorokaudeksi suureen rautamötikkään ryyppäämään ja pan... siis leikkimään aikuisittain, kun tämä mötikkä vie muutaman rekan ruotsiin ja muutaman mokoman takaisin. Kuinka suuri prosentti matkustajista oikeasti näkee Ruotsin rannan? Paljon vähemmällä (ja ehkä tuottoisammin) päästäisiin, jos rakennetaan tuo mötikkä maalle ja ihmiset menee eristyksiin sinne vuorokaudeksi. Tai sitten laiva vaan lähtee muutaman kilometrin päähän satamasta ja jää siihen vuorokaudeksi. Suurin osa matkustajista tuskin edes huomaisi mitään...
4. Laivaristeilyt on täysikäisten pirusti kalliimpi versio alaikäisten "discoista". Meininki on aika hyvinkin monella tavalla samalla tasolla...
1 kommentti:
Kommentti laivaliikenteestä ja YK:sta
Tietoyhteiskunta-kirjoituksiin liittyen teksti poiki huomion. Matkustustehoa nostamalla ajankäyttöä saataisiin tuottavampaan suuntaan tosin nykyinen tekniikka mahdollistaa työnteon matkan aikanakin.
Laivamatkustukseen ja risteilyyn liittyen on pakko sanoa, että matkustaminen laivoilla on minullakin vähentynyt ja palvelutason laskun on niillä vähäisillä matkoilla huomannut. Laivojen yöpuuhastelusta voin sanoa, että mielekkäin tapa kuluttaa aikaa laivalla öisin on tanssilattialla. Laivojen sängyt ovat kovia ja kulahtaneita, enkä oikein hyvin ole saanut niillä nukutuksi. Vaikuttaisi oikeastaan siltä, että risteilyjä ei kannata enää käyttää kuin palkintona, vai onkohan kyseessä nykytasolla enneminkin rangaistus. Reittiliikenteeseen merialueilla laivat edelleen soveltuvat. Rekka- ja postiliikenteen lisäksi arvelisin vakituista henkilöliikennettä olevan varsin vähän.
Abiristeilyt ovat varsin erinomainen esimerkki risteilyjen rahastuksesta. Eihän niillä hinnoilla, matkan tai juomien, sinne oikeasti kukaan halua. (Tai ainakaan pysty kustantamaan sitä.) Meidänkin lukiostamme sinne lähdetään varmaan lähinnä perinteen takia.
No, ehkä vakavampaakin asiaa, niin kuin rahanmeno huonotasoisiin kohteisiin ei olisi. YK on varsin hankala instituutio tarkastella. Se on saanut paljon hyvää aikaiseksi onnistuneiden rauhanturvaoperaatioiden kautta. Tunnettuja ovat myös YK:n alaiset järjestöt, kuten UNICEF ja WHO, jotka ovat kansainvälisesti arvostettuja avustusjärjestöjä. YK:lla on myös arvovaltaa kansainvälisenä keskustelukanavana, onhan se valtiolliselta jäsenmäärältään maailman suurin toimija.
Järjestön ongelmat liittyvät rahoituksen ja toiminnan ristiriitoihin. Sen tulisi olla puolueeton, vaikka Yhdysvallat onkin sen suurin jäsenmaksutulojen tuoja. Arvovaltaa taas ovat heikentäneet konfliktit, joissa supervallat toimivat oman tahtonsa mukaan vastoin YK:n mandaattia, esimerkiksi Irakin, Afganistanin ja Georgian sodat. Byrokratia ja päätöksenteon jähmeys, etenkin kun todella erilaiset maat ja näkemykset kohtaavat ja ovat jopa vastakkain yleiskokouksessa tai turvallisuusneuvostossa. YK siispä vaikuttaa toimenkuvaltaan samankaltaiselta kuin Suomen tasavallan presidentti: Merkittävä arvovaikuttaja, jolla on todellisuudessa vähänlaisesti vaikutusmahdollisuuksia.
Anssi Juvela
Lähetä kommentti