Aloitetaan räväkästi!

Tänään Harjavallan nuorisovaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran. Olin valmistellut kokousta aikalailla etukäteen. Kokous alkoi viideltä ja olimme sopineet kunnan vastuuhenkilömme kanssa tulevamme paikalle tuntia etukäteen järjestelläksemme paikkoja, mutta olin malttamaton ja tulin paikalle jo kolmelta. Heh. Valmistelin esitystä nuorten vaikuttajaryhmistä, jonka aioin vetää ennen kokousta, neljään asti. Kunnan vastuuhenkilön tultua pääsin Toimintakeskuksen discotilaan, jossa laitoin koneisiin virrat ja asettelin sohvat kuntoon. Ei kokouksen tarvitse olla epämiellyttävä ollakseeen kokous! :)

Porukkaa alkoi tulla pikkuhiljaa paikalle ennen viittä ja kaikki tulivat ajoissa. Fiilikseni tästä ryhmästä olivat hyvät. Vedimme esittelykierroksen ja aloitin diaesityksen, joka sitten vähän venyi... Esitys onnistui hyvin. Pysähdyimme välillä juttelemaan millaisia odotuksia ihmisillä oli, miksi he olivat lähteneet ehdolle ja selvitin heiltä, kuinka monta tuntia viikossa he ajattelivat käyttää tähän uuteen harrastukseensa. Siis sellaista aikaa, joka ei sisällä kokouksissa istumista tai sähköpostinlukua. Jokaisella tuntui olevan jotain ideoita siitä, mitä kaikkea Harjavallassa voitaisiin tehdä ja yleisin lupaus tunneista oli kaksi tuntia. Kaiken kaikkiaan me voidaan yhdeksän hengen porukalla tehdä yhteensä 20 työtuntia viikossa, mikä on aika kova juttu. Sehän on yksi puolipäiväinen!

Me päästiin aloittamaan järjestäytymiskokous n. 18.00 eli esitykseni/niitä näitä juttelu kesti tunnin. Järjestäytymiskokouksessa me käytiin läpi nuorisovaltuuston puheenjohtajan valinta, toiminta- ja sääntömalli ja hallintosääntö. Puheenjohtajan valinta sujui nopeasti, minut valittiin. Noihin kahteen asiakirjaan meni aikaa, koska halusin tutustuttaa ihmiset niiden sisältöön ja niihin tehtiin myös muutamia muotoseikkaisia uudistuksia, mikä ei ole mitenkään poikkeuksellinen vaihe kirjoittamieni tekstien käsittelyssä... Hallintosääntö sisälti paljon kokoustekniikkaan liittyviä asioita, joten koin sen läpikäymisen eräänlaisena kokoustekniikan peruskurssina. Toiminta- ja sääntömalli taasen kertoi ihmisille, että millaisesta nuorisovaltuustosta juuri meillä Harjavallassa on kyse. No, näihin meni sillai puoltoista tuntia ja sitten me päästiin aloittamaan ensimmäinen VARSINAINEN kokous.

Olin suunnitellut (mitenkään asiaa sen enempää miettimättä) kokouksen kestoksi kahdesta kolmeen tuntia, mutta tässä vaiheessa kokous oli kestänyt jo puoltoista! Eikä varsinaisen kokouksen esityslista näyttänyt mitenkään lyhyeltä... Ajattelin aloittaa räväkästi heti alusta alkaen!!

Ensimmäinen kohtamme oli ”nuorten etujen ajaminen”. Ensimäinen oli ”Edustajisto”. Kerroin kokoukselle, mistä edustajistossa on kyse ja ketä olisi halukas olemaan Harjavallan nuorisovaltuuston edustaja siellä. Valitsimme Heidi Leppäsen. Toinen kohta oli ”Harjavalta” ja tässä kohdassa käsittelimme niitä toimia, joilla poraamme itsemme syvälle Harjavallan kunnan päätäntäkoneistoon. Käytännössä siis lupia lautakunnissa oloon. Kokous päätti, että minä valmistelen suunnitelman ja viralliset paperit, joilla pääsemme tunkemaan nokkamme lautakuntiin. Kolmas kohta oli ”piirit”. Tässä kohdassa kerroin, että piirit ovat tulossa ja niiden perustamista edesauttaaksemme voisimme tutustua lähistöllä oleviin nuorisovaltuustoihin. Näitä on esim. Ulvilassa, Porissa, Eurassa, Raumalla jne. Yhteydenotto annettiin Leo Länsinevalle.

Seuraava kokouksen kohta oli ”brändin tekeminen”. Käytännössä siis halusin meille logon, jonka laittaa asiakirjoihin jne. Nuvalaisilta tuli ajatus myös nettisivuista ja niidenkin tekeminen annettiin Leolle, mutta vasta sitten kun Henrietta Silman on tehnyt meille logon. Yhteisösivut Facebookiin ja IRC-galleriaan tekee Sanni Heikkinen. Liittykää siis Facebookyhteisöön, niin saatte uutiset meidän toiminnasta suoraan omalle kotikoneellenne!

Kohtana seitsemän oli ”nuorisovaltuuston liittymisestä NUVAn jäseniksi”. Kaikki liittyvät ja kunta maksaa. Ei siitä sen enempää.

Tämän jälkeen meillä oli ”toimistoon liittyvät asiat”. Me olemme saaneet kunnalta toimitilat Toimintakeskuksesta. Jippiii! Saamme sinne tulostimen, koneen ja toimistokännykän. Tsekkasimme tilat ja heitimme ideoita sen kehittelyn suhteen. Tästä on hyvä jatkaa.
Mulla oli ollut listojen kanssa vähän sählinkiä ja lisäsimme tässä vaiheessa kohdaksi 9) vapapuheenjohtajan valinta ja kohdaksi 10) sihteerin valinta. Vpj:ksi pääsi Andreas Holmi ja nuorisovaltuuston sihteeriksi Heidi. Kunnan vastuuhenkilömme on hyvin kiireinen eikä hän voi panostaa meihin kovinkaan tehokkaasti, joten sihteerillämme on suuri vastuu pitää meidän käytännönasiat kondiksessa.

Seuraava kokous sovittiin pidettäväksi jo ensi viikon lauantaina, koska no, mulla on vielä paaaaljon asioita, mitä me voitaisiin vielä käydä läpi. Ensi kerralla me puhutaan myös ihan ”nuorisopolitiikkaa” eli käydään läpi asioita, joita meidän nuvalaiset haluaisivat ajaa. Kokouksesta tehtiin myös lyhyt tiedote, joka lähetetään Satakunnan kansalle (iso lehti, hyvin epätodennäköistä, että julkaisevat) ja Sydän-Satakuntaa (pieni lehti, hyvin todennäköistä, että julkaisevat).

Seuraavassa kokouksessa me sitten puhutaan toimintasuunnitelmasta ja päivitetään tänään liikkeelle laitettujen hankkeiden tilanne. Jokaisessa kokouksessa aion alustaa jostain aiheesta ja ensi kerralla aion puhua kunnan hallintorakenteesta.

Kokous päättyi yhdeksältä, eli se kesti neljä tuntia!!! Olen ihan poikki. Fiilis tästä porukasta on tosi hyvä, tehtävien jako meni kivuttomasti ja kaikki pysyivät mukana näinkin pitkän kokouksen ajan. Tällä porukalla päästään vielä pitkälle :)

Ei kommentteja: