Toinen tapaaminen

Tänään meillä oli nuorisovaltuustomme toinen kokous, vain viikkoa ensimmäistä kokousta myöhemmin. Tässän kokoukseen oli kerättynä paljon asioita.

Tuntia ennen kokousta tulimme sihteerin kanssa kokouspaikalle. Järjestelimme paikat yhdessä valmiiksi ja kävimme läpi kokouksen aikana tehtävän pöytäkirjan kirjoittamisen. Järjestelimme myös kannettavan pöytäkoneemme kansioita ja nuorisovaltuustoon liittyviä tiedostoja. Kyllä, meillä on myös oma kone ja siinä on XP! Kokouksen jälkeen laitoimme vielä kaikki paikat samaan kuntoon kuin ne olivat tullessamme. Seuraavassa kokouksessa sihteeri pärjääkin sitten itse.

Aloitimme kolmelta ja ennen varsinaista kokousta pidin puolen tunnin esitelmän kunnan hallinnosta, taloudesta ja päätöksentekoon vaikuttamisesta. Esityksen tarkoitus oli antaa ihmiseille käsitys siitä, millainen höskä kunta oikein on. Nyt kun ihmisillä on käsitys, pystytyään me löytämään realistinen sävy keskusteluihimme.

Olin tehnyt kokoukseen suunnitelman lautakuntaedustusten saamisesta. Pyrimme Harjavallassa viiteen lautakuntaan ja jokaiselle lautakunnalle valittiin oma ”lautakuntakyttääjänsä”, joka soittelee oman lautakuntansa jäsenille ja tekee virallisen edustuspyynnön lautakunnalle minun ja kunnan vastuuhenkilön tekemästä pohjasta. Viittä lautakuntakyttääjää valittiin johtamaan Pomo, jota minä sitten suoraan neuvon ja tarkkailen. Pomo taas välittää oppimansa asiat lautakuntakyttääjille ja seuraa heidän etenemistään. Tällä järjestelyllä nuorisovaltuustolaiset saavat lisää vastuuta toiminnasta ja minun ei tarvitse tehdä niin paljoa :) ”Vain muiden avulla rajaton kasvu on mahdollista”. Määrittelin itselleni, että olen onnistunut Harjavallan nuorisovaltuuston puheenjohtajana tilanteessa, jossa minun ei tarvitse tehdä mitään, mutta nuorisovaltuuston yhteinen työpanos on kuitenkin 20 tuntia viikossa (kts. edellinen kirjoitus), mutta olen epäonnistunut, jos olen porukassamme se henkilö, joka itse omalla työllään muodostaa nuo 20 tuntia! Käytännössä täydellistä onnistumista varten joudun tekemään kuitenkin reippaasti töitä, joten en minä laakereillani aio levätä!

Takaisin kokoukseen. Kokouksessamme oli myös kohta ”nuorisopolitiikka”, jossa sana oli vapaa. Kävimme vapaata keskustelua siitä, että mikä meidän mielestämme mättää tässä kunnassa ja mitä me voisimme tehdä asialle. Keskustelumme painottaui aika pitkälti harrastusmahdollisuuksien puutteeseen. Siis sellaisten harrastusten puutteeseen, joissa ei tarvitse kuitenkaan kilpailla SM-tasolla yläasteella tai toisella oppiasteella. Keskustelimme myös mahdollisista toimenpiteistä, joita aiomme asian suhteen tehdä. Päätimme lopulta ottaa tämän asiaksemme ja hoitaa asian kuntoon. Muita aiheita meillä ei varsinaisesti ollut, pääasiassa siksi, ettemme me tiedä, mitä kunnassa tällä hetkellä tapahtuu emmekä ole vielä seuraamassa päätöksentekoa autiopaikailata lautakunnista.

Toimistotilamme ovat hyvällä mallilla. Vähän sitä tarvitsee järjestellä, kuten aukaista yksi kaappi pistosahalla. Valitsimme toimistoa järjestelemään sihteerin sekä kaksi nuorisovaltuuston jäsentä.

Kaikki ottivat innolla tehtäviä vastaan. Se ei tosin ole ihme, on tämä nuorisovaltuusto vielä sen verran tuore juttu. Täytyy pyrkiä pitämään innostusta yllä. Tämän kokouksen jälkeen voidaan sanoa, että nyt on jokaiselle jotakin tehtävää tämän harrastuksen piirissä. Ja heidän työläänä pitämisensä onkin minun pääasiallinen tehtäväni.

1 kommentti:

Samara kirjoitti...

Se sun esitys siitä kunnan hallinnosta näyttää muuten epäilyttävästi Kokkosen tunnilla tehdyiltä muistiin panoilta?