Nuva ry:n Puheenjohtajasta 2010

Historiallinen liittokokous lähestyy. Sini ei enää asetu ehdolle. Kenestä seuraava puheenjohtaja luotsaamaan metamorfoosin läpikäynyttä liittoa? Kuka vakiinnuttaisi kaiken sen uuden, joka on tähän järjestöön saatu aikaiseksi? Kuka olisi riittävän innokas? Kuka olisi tarpeeksi karismaattinen? Kenestä olisi innostamaan ihmisiä? Kuka olisi tarpeeksi edustava? Allekirjoittanut olisi.

Havahduin tässä yksi päivä siihen, että en ehkä olisikaan niin huono valinta Nuva ry:n johtoon. Kahden hallitusvuoteni aikana olen ollut niin fyysisesti kuin henkisestikin läsnä kaikissa kokouksissa ja kaikissa tänä vuonna järjestetyissä tapahtumissa, jotka on tarkoitus järjestää myös seuraavana vuonna. Voin siis sanoa, että aktiivisuus ja innokkuus ovat kohdallaan ja näissä tapaamisissa myös näkemys liitosta ja etenkin sen tulevaisuudesta on selkiytynyt.

Puheenjohtaja johtaa liiton toimintaa sen sääntöjen, periaateohjelman ja tavoiteohjelman hengen mukaisesti. Onko siis tarpeen sanoa, että nämä asiakirjat tulee tuntea perinpohjaisesti kaiken sen muun tiedon lisäksi, mikä tulee hallitustyöskentelystä. Puheenjohtaja saa luotsattavakseen kaksi täyspäiväistä työntekijää ja eri puolilla Suomea asuvan hallituksen, joka näkee toisensa vain alle kerran kuussa. Puheenjohtaja saa osallistua milloin mihinkin kissanristiäisiin, joissa eksytään puhumaan nuorisovaltuustoista tai nuorten osallisuudesta, tai sitten ei eksytä kumpaankaan. Puheenjohtaja on myös viime kädessä vastuussa tapahtuuko jotakin vai ei; onko joku laiska vai aktiivinen.

Vaikka puheenjohtajan tuleekin tietää ja hallita kaikki maan ja taivaan väliltä, se ei tarkoita, että puheenjohtaja olisi se, joka tekee aina kaiken muiden puolesta. Täytyy osata innostaa, opettaa, sysätä ja delegoida juuri oikeassa suhteessa, että saadaan muut tekemään osansa ja parhaassa tapauksessa ylittämään itsensä. Yhdessä tekemällä saadaan aikaiseksi parhaiten.

Järjestö on laajentunut monessa mielessä viime vuosina. Piirejä on mahdollista perustaa ja niin on tehtykin. Edustajisto on perustettu. On kaksi uutta koulutustapahtumaa. On saatu aikaiseksi raamit, on luotu potentia. Nyt nuo raamit tulee täyttää yli äyräidensä. Ja siihen on vain yksi keino.

Aktiivisuus on ensi vuoden sana. Mä haluan aktiivisen hallituksen, joka vie piirien perustamisen loppuun ja joka hoitaa omat hommansa. Mä haluan meille aktiiviset piirit, joiden toiminta vie liitolta odotetun kenttätoiminnan aivan uudelle tasolle. Mä haluan aktiivisen edustajiston, joka vie kuulemisen valtakunnalliselle tasolle ja edustajiston jäsenten määrän tuplautuvan. Mä haluan Aktiivipäivien ja VAAKAn täytettävän aktiivisilla nuorisovaltuustolaisilla, joita meidän kentässä on. Tämä kaikki vaatii puheenjohtajaa, jolla on visio aktiivisuudesta ja halua toteuttaa visionsa.

Ei kommentteja: