Ulkolinja: Pakistanin nuoret talibanit

http://areena.yle.fi/video/545481

En syytä sodasta uskontoja. Uskonto antaa vain yhden päämäärän, jota voi toteuttaa. Näitä päämääriä voi ottaa mistä vain. Niitä voi keksiä omasta päästään tai ottaa vaikka yliopistoista.

Joskus oli vain joku, joka halusi ottaa uskonnon päämääräkseen ja ajoi uskonnon sisältämää tavoitetta, joka johti siihen, että seuraava otti sen päämääräkseen jne. Tilanne kehittyy tälläisten ihmisten toimien tuloksena, ihmisten, joilla on kykyä vaikuttaa. Tässä Taleban on joukko, joka ajaa tiettyä päämäärää. Kuitenkin toinen taho, Pakistanin hallitus ja länsimaat yrittävät kitkeä tälläisen terrorismin. Se kumpi voittaa, ratkeaa sillä, kumman tekemät ratkaisut ovat absoluuttisesti parempia kummankin osapuolen tavoitteiden kannalta.

Dokumentissa tyttö kertoo, kuinka talebanit ovat silponeet poliisin ja laittaneet sen seipääseen varoitukseksi ja osoitukseksi mahdistaan. Fiksu veto talibanilta, sillä se toimii, joskin myös armeita turvautuu rankkoihin keinoihin. Tuhoamalla yhden kaupungin maan tasalle varmistettiin se, etteivät kapinalliset voineet enää pitää sitä tukikohtanaan. Tämä kertoo siitä, kuinka myös armeija on valmis käyttämään äärimmäisiä keinoja tässä taistelussa.

Taleban toimii myös fiksusti painottamalla viestinsä viemistä nuoriin poikiin. Tämä varmistaa sen, että idealogia ja toimimallit jäävät näihin poikiin pysyvästi ja sitä kautta pysyväksi osaksi yhteiskuntaa, ellei joku jonain päivänä suorita kansanmurhaa. Taleban ei siis pyri käännyttämään valtaväestöä oppiinsa, talebanille riittää, että valtaväestö tottelee, vaan käännyttämisen kohteena ovat nuoret pojat. Taleban saa mahdollisuuden käännyttää tämän sukupolven, koska muu yhteiskunta ei tee sitä. Valtio ei anna opetusta ja kouluta näitä nuoria miehiä. Valtio ei käännytä näitä nuoria länsimaismalliseen yhteiskuntaan, jolloin talebanilla on käytännössä lähes vapaat kädet nuorison suhteen.

Merkittäväksi tämän nuoriso-opetuksen tekee se, että Pakistanissa, kuten suurimmassa osassa maailmaa, merkittävä osa väestöstä on lapsia ja nuoria. Monien maiden suuret ikäpolvet syntyvät nyt. Taleban kouluttaa nämä suuret sukupolvet ja siinä vaiheessa on ihan sama, antaako USA rahaa ja koulutusta armeijalle. Taleban-yhteisö ei pyri pääasiassa tuhoamaan hallitusta, vaan saamaan itselleen kannattajia. Hallitus taas pyrkii lähinnä tuhoamaan Talebanin, mikä ei onnistu, mikäli sen mahdollisuutta värvätä aina uusia ja uusia kannattajia ei tyrehdytetä.

1,5 miljoonaa lasta käy koraanikoulua, joissa saa majoituksen ja ruuan. Näin on, koska valtion koulujärjestelmä on romahtanut eikä vanhemmilla ole varaa elättää lapsiaan. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Pakistanissa asuu 80 miljoonaa lasta, joista 20 miljoonaa elää köyhyysrajan alapuolella. Nämä koraanikoulut toimivat talebanien ideologian tehokkaimpina lähettiläinä, koska niillä on käytännössä monopoliasema lasten elämässä. Kukaan muu ei ole tarjoamassa heille vaihtoehtoa.

Miten tämä on mahdollista? Siihen ei dokumentti vastaa, mutta arvaisimpa, että nämä koulut saavat rahoitusta jostakin uskonnollisesta lähteestä ja ne ovat talebanin suojeluksessa. Myöskin uskoisin, että niiden työntekijöitä ajaa merkittävissä määrin vakaumus, mistä syystä he saattavat työskennellä suhteellisen paljon,vaikka he eivät saakkaan kartutettua omaisuutta itselleen. Kukaan ei määrätietoisesti tuhoa näitä koraanikouluja samaan aikaan, kun kaikki valtionkoulut tuhotaan talibanin toimesta. Hallituksen on tosin poliittisesti mahdotontakin tuhota koraanikouluja, sillä nehän ovat ainoa edes jonkinlaisen koulutuksen ja elatuksen mahdollistaja.

Huvittavaa on myös se, kun talebankouluttaja kertoo, miksi lapset haluavat liittyä taistelijoihin. Ah, kuinka yksinkertainen syy. Siis ei uskonto. Ei mikään ideologia. Ei toive paremmasta ole sen lapsen mielessä, joka koulutetaan sotimaan ja tappamaan. Vaan se sama syy, mikä saa leluteollisuudenkin myymään tiettyjä tuotteita. Aseet ovat hienoja.

Miettiessäni sitä, että mikä on pohjimmiltaan syy sille, miksi maailmassa soditaan, olen tullut yhteen lopputulokseen. Sotiminen on kivaa. Joku aina tykkää siitä. Olkoot se sen mielestä, joka ase kädessä ampuu toista. Olkoot se sen mielestä, joka johtaa joukkonsa voittoon. Olkoot se sen mielestä, joka ylpeänä muistelee maansa sotahistoriaa. Kaikesta siitä kärsimyksestä huolimatta, jota sota tuottaa, joku tykkää siitä.

Ei kommentteja: