Youth delegate in YK -system

Tänää olin Helsinsingissä Allianssi-talolla pidettävässä keskustelutilaisuudessa, jossa alustajina olivat Marjatta Rasi (ulkoministeriön alivaltiosihteeri, ylempi kuva) ja Olli Saarela (tyyppi opetusministeriöstä, alempi kuva) ja lopetussanat piti Jaakko Weuro. Keskustelussa puhuttiin YK:sta ja nuorista. Keskutelu käytiin englanniksi, koska samaan aikaa oli kolmipäiväinen seminaari menossa, jossa eri maiden nuorisodelegaatit olivat kokoontuneet. Suurin osa yleisöstä olikin juuri tämän seminaarin osanottajia...

Tämän koko tapahtuman keskiössä oli YK:n nuorisodelegaatti järjestelmä. Monet YK:n jäsenmaat lähettävät tässä syksyllä pidettävään yleiskokoukseen nuorisodelegaatin viikoksi. Tässä yleiskokouksessa jokaisella nuorisodelegaatilla on oikeus pitää yksi puhe ja liikkua käytävillä. Eli puheen lisäksi nuorisodelegaatit lobbaavat armottomasti sitä asiaa, minkä ovat pääpointikseen yhdessä päättäneet, oman ja muiden maiden delegaateille. Tämän lisäksi delegaatit touhuavat kaikennäköistä omassa maassaan ennen lähtöään yleiskokoukseen.

Suomen edustaja vuodelle 2008 on Anna Ranki. Hänen bloginsa löytyy http://www.valtikka.fi/ ja sieltä löytää myös muuta tapahtumaan liittyvää tietoa. Mainitsemisen arvoista on, että Annan puheen (ja mahdollisesti lobbauksenkin) sisältöön pystyy vaikuttamaan tällä sivustolla olevassa keskustelussa. Myös toinen avoin tilaisuus tullaan järjestämään 16.9 ja siellä Annan puhe viimeistellään. Aion olla siellä paikalla ja toivottavasti näen siellä muitakin! Seuratkaa Annan blogia niin tulette saamaan tietoa YK:sta, joka on loppujen lopuksi maailman ainoa järjestö, missä (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) kaikki valtiot pysyvät olemaan kontaktissa keskenään. Se on jo aika iso diplomaattinen saavutus sinänsä.

Annaa myös haastateltiin yhteen Ylen ohjelmaan, jonka nimeä en muita, mutta se tuleen tiistaina Yle teemalta ja sitten se laitetaan Yle-areenaan, joten tulen laittamaan kyseisen ohjelman linkin sitten silloin.

Seuraavan vuoden edustajan paikka laitetaan hakuun samaan aikaan, kun Anna on yleiskokouksessa. Hakea saa.

Tämän YK-hommelin lisäksi yritin soittaa nuorten ulko-ja turvallisuuspoliittisen ryhmän puheenjohtajalle, mutta 020202 ei löytänyt Helsingistä tämän nimistä hemmoa. Hmm.

Eilen soitin tuohduksissani jollekin Hesan ääni projektissa mukana olevalle ja nyt hän sitten soitti minulle takaisin. Sain nyt todella hyvän kuvan siitä, että millainen järjestelmä on kyseessä. Mutta siitä sitten tuonnempana, jos alkaa nämä blogi-teksti-ideat loppumaan...

Ei kommentteja: