Kumpa kaikki yrittäisivät

Oikeistolaisesti ajattelevilta ihmisiltä löytää aina silloin tällöin ajatuksen yhteiskunnasta, jossa kaikki yrittävät parhaansa ja joka tällöin olisi oikeudenmukainen. Tällöin jokainen ajaisi itse etuaan parhaiten ja olisi sellaisessa asemassa yhteiskunnassa, joka hänelle sopii hänen kykyjensä mukaan. Tälläisessä yhteiskunnassa ei olisi vapaamatkustajia, vaan kaikki yrittäisivät ja tekisivät ahkerasti töitä. Tässä yhteiskunnassa poistuisi moni ongelma, koska laiskuus ei enää olisi ihmisten toimien esteenä.

No, kuvitellaampa yhteiskunta, jossa kaikki sen jäsenet ovat toistensa klooneja. Yksikään yksilö ei ole millään lailla toista parempi. Kaikki ovat täsmälleen yhtä hyviä kaikessa, mitä he tekevätkin. Heillä olisi myös alussa täsmälleen samat tiedot ja he ajattelisivat samoja ajatuksia. Kuvitellaan myös, että yhteiskunta lisääntyy kloonaamalla. Jokaisella kloonilla on synnynnäinen idea uupumattomasta työnteosta.

Noin, laitetaan nämä kloonit nyt luonnontilaan, jossa heidän täytyy muodostaa yhteiskunta. Yhteiskuntamme on täysin tasa-arvoinen ja sinällään ihanteellinen. Tilanne tosin ei jää tähän.

Ympäristö alkaa vaikuttamaan klooneihimme eri tavoilla. Joku nyrjäyttää jalkansa kuoppaan. Toinen havaitsee terävän kiven, josta hän tekee aseen. Toinen päätyy joen varteen ja kehittää kalastusmetodit. Yksi päätyy tarkkailemaan muiden toimintaa ja tekee havaintoja, kuinka muut kloonit toimivat. Myöhemmin hän saattaa käyttää tätä tietoa muiden hallitsimiseen. Kaksi kloonia oppii viljelemään maata, mutta toisen maa on ravinteikkaampaa kuin toisen. Kloonit käyvät myös kapitalistisen mallin mukaista kauppaa toistensa kanssa.

Ympäristö tekee sen, että kloonit alkavat olla eriarvoisessa asemassa toisiinsa nähden. Jalkansa nyrjäyttänyt ei pysty tekemään enää samalla tavalla töitä, kuin joku muu kaltaisensa. Aseen tehnyt voi alkaa uhkailemaan toisia klooneja. Tarkkaileva henkilö oppii tekemään parempia kauppoja toisten kanssa, jolloin hän saa enemmän itselleen. Kaikki nämä asiat johtavat siihen, että vaikka kaikki ovatkin klooneja, niin he vääjäämättä lähestyvät eriarvoista yhteiskuntaa.

Mennään muutama sukupolvi eteenpäin. Meitä ei kiinnosta nyt se, että millaisen yhteiskunnan kloonit loppujen lopuksi tekivät, mutta muutama seikka on varmaa. Hyvä asema on periytynyt jälkeläisille. Huonompaan asemaan joutunut ei voi enää syrjäyttää ylempää kaltaistaan, koska heidän taitonsahan ovat samat. He ovat potentiaalisesti yhtä älykkäitä ja hyviä fyysisesti. On myös varmaa, että eriarvoisuus lisääntyy. Kloonilla, jolla on omaisuutta vaikka 5000€, on suuremmat resurssit käytössään ja tällöin hän voi päihittää toisen kloonin, jolla on vain 1000€ edestä resursseja.

Lopputuloksena on eriarvoinen yhteiskunta, jossa kaikki ovat yhtä hyviä ja kaikki yrittävät yhtä paljon.Toisilla on tosin ympäristön ansiosta paremmat edellytykset tehdä sitä ja tätä, esimerkiksi estää toista kloonia ottamasta hänen paikkaansa yhteiskuntapyramidissa.

Jokainen klooni voi ajatella, että hän pystyisi olemaan kenen tahansa toisen kloonin paikalla. Sen köyhimmän tai rikkaimman. Ja se jos mikä kismittää, ainakin niitä köyhiä, koska rikkaathan voivat huijata itseään.

Ei kommentteja: