Nakkilan nuorten hyväksi ry:n profiilin nosto

Nuorten tilassa me tehtiin Helin (yhdistyksen puheenjohtaja ja demarivaltuutettu Nakkilassa) kanssa "toimintasuunnitelma" sille, mitä me tehdään sen Nakkilassa olevan nuortentilan kanssa. Haluan esitellä sen lukijoille ja jos teidän mielestänne siinä olisi jotain huomioimisen arvoista, niin kertokaa.




NNH:n profiilin nosto


Ongelma: Tilassa ei käy tarpeeksi porukkaa. Syitä: 1. viestintä kusee, 2. tila vain kahdesti viikossa auki, 3. tila ei ole nuorisotilamainen

Ratkaisu nr 1: nostetaan viestintä uudelle tasolle. Tehdään raflaava mainosteksti, Klaus (1/2h);
"biljardi, bingis, pöytäfutis, ilmainen kahvi, kioski". Lähetetään teksti tutulle graaffiselle suunnittelijalle, joka tekee siitä toivottavasti mainoksen, Klaus. Heli levittää tätä mainosta pitkin Nakkilaa ennalta sovittuihin kohteisiin (1h), kuten Onnipekka, Siva, liikuntahalli, koulut, jääkiekkokaukalo.



Ratkaisu nr 2: lisätään iltoja. Ongelmia: valvojia ei ole tarpeeksi, Klausin ja Helin resurssit eivät riitä. Ratkaisuja: kunnanvaltuutettujen mukaan otto. Arvioita kuinka monta lähtee mukaan, realistinen tavoite: 3-4. Heli puhuu asiasta demarien valtuustoryhmälle. Kunnan kautta kirjeet lopuille valtuutetuille (3h). Kirjeeseen: toimintakertomus, mainostusta, historiaa jne.
Kohdistetaan todennäköisimpiin puhelinsoitto 15 min/per henkilö, Klaus soittaa, Heli selvittää potentiaaliset ja hommaa yhteystiedot. Tehokoulutus paperi valvojille tilan valvomisesta, silloin ei mun tai Helin tarvi olla apuna.



Ratkaisu nr 3: Yritetään vakinaistaa nuortentila. Ongelma: lautakunnassa ei nyt ole ketään, joka ajaisi aktiivisesti meidän etujamme. Ensi maanantain jälkeen tiedämme tilanteen, kun uudet nlautakuntapaikat on jaettu. Nuorisotoimi kärsii kirjastolle. Nuorisosihteerillä ei ole resursseja ajaa meidän etuja tehokkaasti lautakunnassa tällä hetkellä. Kuntaliitos lamaannuttaa paljon kehitystyötä. Ratkaisu: jos meillä käy tuuri maanantaina, niin me saadaan joku puoltamaan meitä lautakunnassa -> täytyy lobata tätä henkilöä. Jos näin ei käy, niin yhdistys voi tehdä aloitteen kunnalle ja lobata valtuutettuja -> pirusti enemmän hommaa. Nuorisovaltuuston perustaminen tulisi tehtä ja aktivoida nuoret. Minulla on sellainen haju, että Nakkilassa voisi olla kiinnostuneita. Nuorisovaltuusto voi mahdollisesti saada läsnäolo ja puheoikeuden lautakunnassa, joka auttaisi asiaamme merkittävästi. Nyt harmittaa kun en ole asiaa jo hoitanut.

No, miltä kuullostaa?

Päivä, jolloin valitsin puolueeni.

Tuli pakottava tarve saattaa tämä loppuun. Piti päästä Poriin illalla. Olisi voitettava vain yksi ongelma. Luokan rahankeräysprojektin tuoma hissivalvonta Hiittenharjulla tänä samana iltana. Se täytyisi jotenkin delegoida eteenpäin. Olin kuullut joidenkin valittavan sitä, että joutuvat valvomaan koeviikolla, joten ajattelin että niille voisi asian siirtää.

Tähän tehtävään jouduin käyttämään suostuttelua/kiristystä/lahjontaa/anomista, eli koko poliittista lobbaus arsenaaliani. Lopulta sain kuin sainkin itselleni paikkaajan. Kiitos sinulle!

Lauantaista asti on minua vaivannut tunne. Heikki ja Anna ehdottivat, että tulisin tämän päiväiseen Porin seudun Vihreiden kokoukseen. Olin ilmoittanut, että en pääse luokkaduunin takia. Nyt kun se oli hoidettu pois tieltä, niin oli suunnitelmien muutoksen aika.

Kokouksessa näkyi muutamia tuttuja kasvoja vuoden takaa. Olin käynyt tutustumassa heidän hallituksensa kokouksessa 6.2.2008. Nice.

Heikin mainostama avoin, keskusteleva ja innovatiivinen ilmapiiri ei ollut näköjään paskapuhetta. Ihmiset heittelivät ideoita uusista projekteista, siitä miten he kehittäisivät toimintaa lähemmäs jäsenistöä, lisäisivät avoimuutta ja sen semmoista. Ihmiset osasivat myös heittää hyvää tilannekomiikkaa, mikä teki kokouksesta poikkeuksellisen pirteän tilanteen. Vaikka paikalla oli vain "akkoja" ja "ukkoja" niin tuntui, kuin minut oltaisiin otettu heti porukkaan mukaan.

Tuntui, että tässä on porukka, jonka kanssa ei tarvitse tapella. Tässä on porukka, jonka kanssa voin alkaa tekemään jo nyt yhdessä asioita, ilman että tarvitsee odottaa kymmentä vuotta. Tältä porukalta en usko kuulevani, että olen "liian nuori vielä ymmärtämään tai tekemään näitä asioita". Tuntui siltä, että tässä porukassa ei ole väliä sillä, oletko sinä mies vai nainen, nuori tai vanha. Kaikki ovat oikeasti samalla viivalla, ainoana mittarina aktiivisuus ja taito.

Näillä Vihreillä on vaatimus puhtaamman ja avoimemman poliittisen kulttuurin puolesta. Asioista tulee keskustella, ei poliittisille nimityksille, ei toisten kampittamiselle jne. Se on ainutlaatuista poliittisella kentällä. Yksi esimerkki avoimuudesta on esim. se, että olen ollut heidän postituslistoillaan vuoden. Nyt näillä vihreillä oli myös tarkoitus tehdä blogi heidän sivuilleen, jossa he voisivat käydä julkisesti keskustelua valtuustojen ja lautakuntien työskentelystä. Ei ihme, että tähän porukkaan loikkaa sisään ukkoja, mutta ei ulos.

Heidän ajamansa asiat olivat myös ilmastonmuutosta vastaan haraavia. On oikeastaan todella "söpöä" nähdä 30-60 vuotiaat ihmiset estämässä ilmastonmuutosta. Kuinka moni muussa puolueessa oleva ukko tai akka on tekemässä asian hyväksi mitään? Yksi henkilö sanoi minulle, että Vihreät ovat turhia, koska muut puolueet ovat jo omaksuneet vihreät arvot. Arvot on liian kova sana. "Arvo" vihjaa siihen, että sen perusteella toimitaan tietyllä tavalla. Kuinka moni vasemmistolaisukko alkoi nyt yhtäkkiä kunnallisvaalien alla vaalimaan "vihreitä arvoja", kun valtakunnallisessa kampanjassa luki, että nyt Vasemmistoliitto on punavihreä puolue? On tosin totta, että nuoret kaikissa puolueissa suhtautuvat ilmastonmuutokseen vakavasti, tosin "me olemme tulevaisuus". Olemme vallassa vasta 20-30 vuoden päästä. Silloin pystymme mistä puolueesta hyvänsä tekemään poliittisia päätöksiä. Tällä hetkellä tosin ainoa puolue, jotka tällä hetkellä vallassa olevat ukot ovat valmiita siihen, ovat Vihreissä.

Yksi syy, miksi olen vitkutellut puoluevalinnan suhteen, on ollut se, että millaisten asioiden hyväksi laitan panokseni, joita en itse aja aktiivisesti. Kokoomuksessa se menisi verojen laskemiseen, demareissa taas, no en edes tiedä mihin se menisi. Johonkin. Ehkä edelleen verojen laskemiseen (remember Lipponen). Keskustassa se menisi maatalouden säilyttämiseen. Vasemmistoliitossa se menisi, ei mihinkään, EU:n vastustamiseen? Kristillisdemokraateissa aborttien ja ehkäisyn kieltoon. RKP:ssä pakkoruotsin jatkumiseen. Perussuomalaisissa Soinin populismiin (ei mielestäni vielä vakiintunutta linjaa). Onko se nyt niin paha, että sä edistät ilmastonmuutoksen pysäyttäjien toimintaa?

Yksi ihailtava piirre yleisesti Vihreissä on heidän paikkojen kierrätys. Se, että joku on nyt vuoden piirihallituksessa, ei tarkoita, että hän olisi myös seuraavana vuonna. Paikkoja on tarkoitus kierrättää. Tämä on selvä ero muihin puolueisiin, joissa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kun jokin asema on saavutettu, niin siihen juurrutaan seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Ilmastonmuutos on mielestäni tämän vuosisadan suurin kysymys, enkä halua laittaa sen hoitamista seuraavaksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi sellaisten ihmisten käsiin, joita asia ei liiemmin kiinnosta. Liittymällä Vihreisiin siin pelaan ikään kuin varman päälle. Edistämällä Vihreiden asiaa puolueena, hidastan ilmastonmuutosta, vaikka en itse olisikaan tekemisissä ilmastoasioiden kanssa. Voin luottaa siihen, että muut puolueessa ovat.

Vihreissä sukupuoli on yhtä iso asia kuin minullekin. Eli ei juuri lainkaan. Sukupuoli ei ratkaise, oletko hyvä vai huono jossakin. Tähän vaikuttaa eniten se, että olen koulussa hävinnyt todistuksissa poikkeuksetta tytöille, en niinkään usein pojille. Tytöt ovat myös ottaneet poikia enemmän vastuuta asioiden järjestämisestä ja toimimisesta. Miksi ihmeessä siis olettaisin, että sukupuolella on jotain väliä? Pikkasen särähtää korvaan, kun kuuntelee Suomi Areenassa korkeiden Satakuntalaisten poliitikkojen puhuvan miesten ja naisten ammateista.

Vihreissä ikä ei merkkaa sillä tavalla kuin muissa puolueissa. Muissa puolueissa se, että olet vanha, kertoo kokemuksesta ja automaattisesta paremmuudesta nuorempiin nähden. Myös se, että olet ollut mukana kauan, oikeuttaa sinut parempaan paikkaan kuin ne, jotka eivät ole olleet niin kauaa, eli eräänlaista asteittain etenemistä. Annan sanoin: "jos joku on innokas ja aktiivinen, niin miksi siitä ei oteta kaikkea mahdollista irti?".

Kliseinen lause: "Vihreät eivät ole oikealla tai vasemmalla vaan edessä". Tämä kertoo siitä, että mielestäni vihreät ukot ja akat kykenevät ajattelemaan pidemmällä tähtäimellä kuin vain vuoden kaksi kerrallaan. Vihreitä yhdistää huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnosta, eikä tämä yhdistävä tekijä ole sidottavissa oikeisto-vasemmisto-akseliin, joka kehitettiin 1800-luvulla. Siksipä Vihreissä on ihmisiä vähän molemmilta puolilta.

Tulevaisuusajattelu sopii minulle, koska minulla on elämä edessäni. Elän todennäköisesti vielä n. 50 vuotta. Siispä se, että nykyisillä kansanedustajilla on keskimäärin elinaikaa jäljellä n. 20-10 vuotta, ei erityisesti lämmitä sydäntä. Etenkään kunnallispolitiikassa, jossa valtuustojen keski-ikä on todella huima, en oikeen uskalla odottaa, että kunnanvaltuutetut jakavat huoleni siitä, millaisessa maailmassa minä tulen elämään heidän ikäisinään.

Kaikki nämä perustelut mielestäni johtavat siihen, että Satakunnassa Vihreät ovat puolue, jossa voin toimia helpoiten. Akat ja ukot eivät ole este, hidaste tai rasite, vaan apu. En usko, että muista puolueista olisi samaan.

PS. Nyt kun valinta on tehty, on ehkä aika pestä likapyykki myös muista puolueista. Ehkä. Jos uskallan.

Pullovesi 2/2

(Jatkoa blogitekstistä Pullovesi 1/2)



Niin alkaa jännittävä kampanja pulloveden kieltämisen jatkumisen vai lopettamisen puolesta. KYLLÄ (K): jatketaan kieltoa. EI (E): kielto lopetetaan.



K:t pitävät voittoaan varmana. He eivät keksi sille mitään syytä, miksi ihmeessä ihmiset haluaisivat olosuhteet huomioonottaen juoda pullovettä. Suomessa (paitsi kehä kolmoselta ja Nokialta) saa pullosta parempaa vettä, kuin muualta maailmasta. K:t ajattelevat, että järkisyyt ovat kiellon puolella, kuten että hanavettä voi pullottaa kotona ja sitten kantaa mukana. Sitä paitsi, jos asiasta täytyy saada jotain varmentavaa tietoa, niin netistä sitä löytyy. Ihmiset kyllä ottavat selvää asioista ihan itse ja oma-aloitteisesti.



E:t eivät aio jättää äänestystä näin heikolle tolalle. He aloittavat kampanjoinnin puolta vuotta ennen K:oita. Ulkomaisilta pullovesiyhtiöiltä saamillaan varoilla he aloittavat "kolmen teesin kampanjan".


  1. Ihmisellä on oltava vapaus valita, mitä hän kaupasta ostaa. Kielto rajoittaa ihmisen valinnanvapautta. Miksi ihmeessä Kokista ja Pepsiä saa kaupasta muovissa, mutta vettä ei?

  2. Koko kielto on naurettava ja kansanäänestyksen pitäminen tälläisestä asiasta kertoo jo jotain suomalaisesta yhteiskunnallisesta elämästä. Äänestä EI protestiksi tälläiselle järjettömälle systeemille.

  3. Äänestä EI kun et tiedä, mille sanot KYLLÄ.

Etenkin viimeinen kohta saa suomalaisten harmaat rivit aktiivisiksi. MTV3:lla, Nelosella ja SUBilla parhaaseen katseluaikaan näytetyt viidentoistaminuutin videot, joissa kestoteema on se, että ihmisiä ei tiedoteta siitä, mistä heidän tulisi äänestää ja siksi heidän tulisi sanoa EI. "Älä ostaa sikaa säkissä". "Se on hyppy tuntemattomaan". "Päätöksen seurauksista ei olla varmoja".


K:t nauravat räkämäisesti tälläiselle asenteelle, mutta kun kansanäänestystilannetta aletaan analysoimaan EI-puolelle suotuisalta kantilta Ajankohtaiselta kakkoselta, vetää se K:oiden ilmeet vakaviksi. Ihmiset eivät todellakaan tiedä, mistä tässä äänestyksessä on kyse ja aikovat siksi äänestää EI.


K:t aloittavat kampanjansa aivan liian myöhään vasta kolme kuukautta ennen äänestyspäivää. Viimeiset kuukaudet K:t ja E:t käyvät kiivasta väittelyä keskenään. E:illä on kuitenkin ylilyöntiasema. Jos kohta 3 ei saa ihmisiä heidän puolelleen, niin väittelyissä E:t käyttävät ykköstä. K:oiden alkaessa tosissaan väittelään asiasta, pystyvät E:t käyttämään käyttämään kohtaansa 2, eli osoittamaan koko väittelyn mielettömyyden.


Viimein äänestyspäivänä, tulos ratkeaa. E:t ovat voittaneet. Hurraa, pullovesi on taas täällä. Ihmiset itkevät vaalinvalvojaisissa ja juovat, mitäs muutakaan, kuin pullovettä.


Hallitus on tiukan paikan edessä. Pullovesi tulisi taas laillistaa, mutta arvovaltaa on menetetty. Ihmisille ei ole kerrottu, että koska pullovettä ei ole tuotu ulkomailta, on rahaa jäänyt kotimaahan ja näin Suomen valtio on saanut jonkin verran lisää verotuloja. Suomalaisten kansanterveys on myös kohentunut, kun ihmiset ovat alkaneet juomaan puhtaampaa kraanavettä. Hallitus haluaisi pitää nämä asiat, mutta ulkomaiset pullovesiyhtiöt ovat valmiita tulemaan markkinoille. Lobbauksen avulla hallitus siirtää asian vaalien yli, jotka ovat puol vuotta myöhemmin pullovesi kansanäänestyksestä. Tällä välin pullovettä saa ostaa vain rajoitetuin erin Alkosta.


Vaalien alla vesipulloyhtiot ostavat kiivaasti kaikista eri puolueista olevilta ehdokkailta kovaan hintaan tauluja ja muutaman tuhannen euron illalliskortteja. Vaalien jälkeen kaikki puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että kansanäänestystä on noudatettava ja kaikki rajoitukset pulloveden myynnistä poistetaan.


Näin meillä Suomessa.


The End.

Historiallinen päivä?

Tarkastaessani aamulla sähköpostia huomasin saaneeni Heikki Rantalalta (siltä torstaiselta) kolummistiltä sähköpostin, jossa hän ehdotti, että tarkka tapaamisaika olisi kolmelta ja minun ehdotukseni mukaan Arnold's:issa Porissa. Kolummi oli seuraavanlainen:

"Minulle soitettiin Satakunnan Kansasta. Kysyttiin, että tahdotko sinä Heikki kirjoittaa kolumneja Satakunnan Kansaan?

Tahdon, vastasin.

Suhteeni Satakunnan Kansaan ei ole hetken poltteesta syntynyt liitto. Takana on vuosien kiertely ja kaartelu mielipidesivuilla ja yliöissä. Allekirjoittanut toimi aktiivisena osapuolena. Toki lehtikin osoitti kiinnostusta tekemällä haastattelun silloin tällöin.
Liiton syntyminen edellytti puhemiehen – tai tässä tapauksessa naisen – väliintuloa, kun eräs naiskolumnisti pääsi viime kuntavaaleissa Porin kaupunginvaltuustoon. Syntyi tarve uusille kirjoittelijoille.

Porin seudun vihreiltä tiedusteltiin, että olisiko teillä sanavalmista nuorta vihreää naista? Toiminnanjohtaja Anna Tuli ilmoitti, että sellaisia kyllä on, mutta kävisikö vaihtelun vuoksi keski-ikäinen kokoomuksesta loikannut mies.
Niin että tässä sitä nyt ollaan.

Tässä vaiheessa on kerrottava, että tämä ensimmäinen kolumni on esittely kolumnistille tärkeistä asioista. Tulevat juttuni eivät ole näin vihreitä.

Tamperelainen tuttava soitti. Kertoi, että oli eronnut SDP:stä ja liittynyt kokoomukseen. Syy poliittisen viiteryhmän vaihtamiseen oli suunnilleen sama kuin minullakin: kyllästyminen pysähtyneisyyteen ja siihen, että omalle toiminnalle ja ideoille ei löytynyt luontevaa kasvualustaa.

Ajattelin myöhemmin, että tämä kahden yksilön tapaus kuvaa tietynlaista yhteiskunnan ja arvomaailman muutosta. Joku vanhempi yhteiskunta-analyytikko saattaisi sanoa, että työväki keskiluokkaistuu. Joku nuorempi pohtii siirtymää arvokonservatismista arvoliberalismiin.
Yksilön näkökulmasta kysymys on itsen ja arvomaailman toteuttamisesta. Muutoshaluinen ja mahdollisuuksia näkevä ihminen ahdistuu pysähtyneessä ympäristössä, joka näkee muutokset uhkana ja pahimmillaan kärsii vieraanpelosta.

Onnittelin tamperelaista. Valistin häntä, että nyt kun hänen silmänsä ovat avautuneet ja hän näkee ympärillään uusia mahdollisuuksia, hänelle syntyy valmiuksia siirtyä kokoomuksestakin eteenpäin.

Kokoomuksessa suurimmat ahdistavat tekijät omalla kohdallani olivat liiallinen Nato- ja ydinvoimaintoilu. Vihreiden periaateohjelmassa ei ole montaakaan kohtaa, joiden takana en voi seistä. Ratkaiseva iso plussa vihreille oli, että minua pyydettiin mukaan toimintaan. On helpompaa toimia siellä, minne pyydetään, kuin siellä, minne täytyy väkisin tuppautua.
Löysin vihreistä nostetta. En tarkoita tässä yhteydessä nosteella vihreiden kannatusta, vaan henkilökohtaista kokemusta toiminnasta: aitoa tulevaisuusajattelua, vastuuntuntoa, ennakkoluulotonta ja avointa suhtautumista asioihin ja ihmisiin sekä puuttumista räikeisiin epäkohtiin.

Ratkaisevin iso plussa vihreille on aidosti luovat ihmiset, persoonat, luova luokka.
Filosofi Pekka Himanen on esittänyt ajatuksen rikastavasta yhteisöstä. Luovuus syntyy rikastavissa yhteisöissä, joissa ihmiset innostuvat toistensa ajatuksista ja innostavat toisiaan. Ihmiset haluavat synnyttää yhdessä jotakin uutta ja kokevat voivansa käyttää kykyjään. Löysin luovan puolueen.

Puoluepolitiikkaa ei ole totuttu pitämään erityisen luovana ja innovatiivisena ympäristönä. Pikemminkin politiikkaa kuvaa mustamaalaus, juonittelu, piittaamattomuus kansalaisten mielipiteistä, vaalilupausten unohtaminen sekä muut muistinmenetykset. Tästä säännöstä on olemassa poikkeuksia – onneksi.

Neuvo jokaiselle ikään, sukupuoleen, uskontoon tai uskonnottomuuteen, kansallisuuteen ja kaikkeen sen sellaiseen katsomatta: kannattaa pyrkiä sinne, missä on nostetta, missä ajatukset saavat ilmaa siipiensä alle. Ei kannata jäädä sinne, missä ei ole ilmaa edes hengittää. Kun katto on korkealla, on tilaa suurille ajatuksille."

Kyseinen mies oli aloittanut varsinaisen puolueaktiivin elämän vasta viime kesästä lähtien ja loikannut kunnallisvaalien alla Kokoomuksesta Vihreisiin. Hänen kolumminsa näkökulma Vihreistä oli kiinnostava (eli se ei ollut kliseinen), joten halusin keskustella hänen kanssaan kasvokkain näistä asioista. Loikkaaminen kertoi mielestäni puolueisiin nähden objektiivisestä näkökulmasta, josta halusin tietää lisää.

Tentein Heikiltä hänen mielipiteitään eri puolueista, kokoomuksesta, demareista, vasemmistoliitosta, keskustasta, perussuomalaisista. Tämän kierroksen jälkeen siirryimme hänen analyysiinsä Vihreistä. Hänen analyysinsä kaikkien puolueiden kohdalla käsitteli lähinnä Satakunnan tilannetta, poikkeuksena Kokoomus Tampereella ja Vihreät Helsingissä. (keskustelun tarkempi analyysi on vielä luvan varassa)

Keskustelun päätteeksi Heikki kehotti ottamaan yhteyttä Satakunnan vihreiden toiminnanjohtajaan Anna Tuleen ja antoi tämän numeron. Olin aivan liekeissä tunnin pituisesta keskustelusta, että päätin soittaa Annalle välittömästi ja kysyä, että onnistuisiko hänelle juttelutuokio vielä tänään. Tyypillinen liike mulle... En tosin uskonut, että hänelle olisi oikeasti sopinut.

Soitin numeroon, ehdotin tapaamista vielä tänään ja kerroin puhuneeni Heikin kanssa ja haluaisin jutella. Sain hämmentyneen vastaanoton. Epäilykseni heräsivät ja kysyin, että oliko hän Vihreiden jäsen. Ei kuulemma ollut. Olin näppäillyt kännykkääni väärän numeron!

Pahoittelin ja lopetin puhelun. Aloin miettimään seuraavaa siirtoani. Halusin todella soittaa Tulelle. Tiesin, että saisin tietää numeron helposti sähköpostista, minulle oli jo tullut melkein vuoden päivät Vihreiltä sähköpostia. Nyt pitäisi vain päästä nettiin. Ja juuri sinä jumalan kertana, kun olin jättänyt koneeni ja mokkulan kotiin.

Kirjasto tuli ensimmäiseksi mieleeni. Kävelin lähimpään ärrään, josta sain ohjeet. Kirjasto oli suljettu. En luovuttanut vielä. Kirjaston lähellä oli Sokos-hotelli. Hotelleissahan voi olla netti aulassa. Tässä ei ollut. Sain kuitenkin vihjeen, että hotellia vastapäätä olevassa baarissa olisi netti. Menin sisään, kiersin paikan (ihan täynnä porukkaa) ja kysyin baarimikolta, missä on netti. Löysin pienen kopin, jossa oli näppäimistö ja näyttö. Näyttö toimi, mutta kone ei itse mennyt päälle. Joten se siitä.

Mieleeni kuitenkin pälkähti, että Nuorisokahvila Nuokkari voisi olla auki ja siellä voisi olla jopa kone, oltiinhan Porissa! Harjavallassakin oli. Tai tarkemmin ottaen kaikkialla, paitsi siinä, jota itse ylläpidän... Kohti Nuokkaria!

Nuokkarilla kysyin ensimmäiseksi konetta. Minut ohjattiin sinne, mutta varoitettiin, että koneen aukeamiseen voisi mennä aikaa, vanha kone. Siinä oli korppuasema. Sen käynnistyminen kesti varmaan 20 minuuttia, ainakin. Ostin sinä aikana Pepsin ja ihastelin tiloihin hankittuja aktiviteettejä. !Pleikkari kakkonen ja Guitar Hero!

Ikäisyyden jälkeen pääsin nettiin ja tarkistin sähköpostista numeron. Yhden numeron näppäilyvirhe. Välitön soitto.

Kerroin nimeni, suunnittelmani joskus saada elantoni politiikasta, keskustelustani Heikin kanssa ja ideasta, että voitaisiin tavata tänään, koska nyt on hyvä draivi menossa ja matkaan Poriin menee multa 45 min. Anna kiinnostui tapaamisesta ja sanoi, että hän soittaisi vielä Satakunnan Vihreiden puheenjohtajalle Tapio Merelle.

Jonkin ajan kuluttua Anna soitti, että Tapiolle ei valitettavasti sopinut tänään, mutta hän on kyllä tulossa. Anna nappasi minut Nuokkarin parkkipaikalta ja me mentiin yhdelle huoltoasemalle. Anna tarkasteli eri puolueiden ja Vihreiden tilaa järjetötoiminnan kannalta. Hän osasi hyvin kertoa, miten Vihreät ovat Satakunnassa pärjänneet ja mikä on tilanne. Keskustelimme myös siitä, että olen ollut ei-jäsenenä jäsenten sähköpostilistoille, joissa olen saanut käsiini muunmuassa heidän rahankäyttöön liittyviä tietoja, kuten esim. kunnallisvaalikampanjoihin liittyviä asioita. Se ei Annaa haitannut; puolet noilla listoilla olleista ei yleisesti ottaen ole jäseniä. Eikä vaalirahoituksen tietäminen ole ihmeellinen juttu, ei niissä ole mitään salattavaa. Pahus, olen luullut jo vuoden ajan olevani heidän tietämättään "salaisilla" sähköpostilistoilla, mutta että tää olikin ihan peruskäytäntö...

PS. Tämä on 30. blogikirjoitukseni! Blogini on siis tässä suhteessa siirtynyt "ukkoihin". Onnea!
PSS. Olisiko tämä jokin enne?

Pullovesi 1/2

http://www.pullovesi.fi/

Mitä jos vaikka... pullovesi kiellettäisiin lailla? Valinnanvapauden rajoittamistako? Vaiko yritysten rahanlypsännän rajoittamista? Vapaiden markkinoiden rajoittamista? Liian byroktaattista? Hmm.

Kuitenkin pulloveden kielto johtaisi sen myynnin räjähdysmäiseen kasvuun. Ihmisten joisivat ulkomailta tuoltua pullotettua vettä, koska se on kiellettyä ja jännää. "On se jännä". Vironreissut, ruotsinreissut, salakuljetus. Alaikäiset joisivat discoissa vettä, koska siitä tulee niin aikuinen olo ja se on kovismaista. Yhtäkkiä se ei olekaan viini, mitä mennään kittaamaan Ranskaan, vaan Evian.

Sitten tehtäisiin kuitenkin poikkeuksia lainsäädäntöön, kuten että pullotettua vettä saa tuoda omaan ja muutamien kavereiden käyttöön. Sitten Ministeri Thörs protestoi julkisessa tiedotustilaisuudessa pullovesikieltoa tuomalla Ranskasta Eviania monta pulloa ja juomalla se tilaisuuden aikana. Syytä hän ei tähän kerro, mutta sen oletetaan olevan protesti sille, että Suomi ainoana EU-maana on kieltänyt veden pullottamisen myyntitarkoituksessa.

Myyntikielto on johtanut siihen, että nyt suomalaiset salakuljettamisen lisäksi alkavat tislaamaan vettä metsissä ja kerrostaloissa. Tämän takia syttyy vuosittain muutamia metsä- ja kiineistöpaloja. Tislattu vesi laitetaan pulloihin, joiden jälkeen se viedään "salajuottamoihin", joita poliisit joutuvat säännöllisin väliajoin ratsaamaan, jotta tämä laiton toiminta saadaan kitkettyä kansan keskuudesta. Tislauksen taito kuitenkin liikkuu nopeasti mese- ja nettiskeskusteluissa, ja youtube on pullollaan tislausta kuvaavia videoita. Ministeri Linden alkaa tässä vaiheessa ajamaan poliisille oikeuksia näiden nettisivujen sensuroimiseen ja viestintäohjelmien keskustelujen tallentamiseen ja tarkkailuun. Koska osa mese-keskusteluista on voitu tallentaa tietokoneelle, tulee poliisille antaa myös oikeus internetin välityksellä tarkkailla ihmisten tietokoneita. Yrityksiin tämä lainsäädäntö ei yllä, koska muuten yrityssalaisuudet olisivat vaarassa.

Aikaa myöten alkavat gallupit huutamaan pulloveden uudelleenlaillistamista. Hallitukseen kohdistuu suuria paineita toisaalta laillistamiseen sekä toisaalta kiellon ylläpitämiseen. Loppujen lopuksi hallitus päättää järjestää asiasta kansanäänestyksen, onhan kansanäänestys demokratiaa (=kansanvaltaa) puhtaimmillaan. Vesipulloyritysten ahkeran lobbaamisen seurauksena poliitikot tekevät seuraavanlaisen äänestyskäytännön: KYLLÄ; kielto säilyy, EI; kielto kumotaan.

Miten tämä jännittävä saaga jatkuu?
"Jatkuu joskus myöhemmin kirjoitettavassa blogitekstissä"

PEP-ohjelma

Mä en tiedä mikä mulla on oikein näihin eri lyhenteisiin... Kuitenkin, kyseessä on Persional Efficiency Program (PEP) joka on jonkin yrityksen joskus vuonna 2000 käyttämä yksittäisen työntekijän tuotannonnosto-ohjelma. Yritys on kansainvälinen, joten kyllä tämä on varmaan ollut todella toimiva. Kirjasta (Karry Gleeson; Toimi heti, Lopeta lykkääminen) käy tosin ilmi, että minulle ilmiselvää teknologiaa oltiin vasta ottamassa käyttöön. Siksipä ei tuon yrityksen nettisivuilta löytynyt juuri tämän nimistä koulutusohjelmaa. Uudemmat on kai päivitetty teknologian osalta.
'
Kirjan idea on yksinkertainen. Ensin tulee opetella tekemään asioita heti. Sitten täytyy opetella suunnittelemaan työskentelyä esim. päivä-, viikko-, ohjelmilla jotka tehdään strategioiden ja päämäärien perusteella ja sitten vain toteutetaan suunnitellut asiat. Yksinkertaista.
'
"Kun pureutuu oikein tarkkaan ”menestyä” sanan merkitykseen, huomaa sen tarkoittavan yksinkertaisesti suunnitelmien läpiviemistä.” F.W. Nichol.
'
Niin. Mä kokeilin tätä systeemiä sitten käytännössä. Aloitin tiistaina hoitamalla muutamia asioita, jotka olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten. Huomasin kuinka paljon pikkujuttuja mulla onkaan tekemättä. Keskiviikkoaamuna tein päiväohjelman, jota sitten pyrein noudattamaan. Jonkin verran se kusi, muttei kovin pahasti. Laitoin hyppytunnille 75 minuutin suunnitteluvarauksen ja sen aikana suunnittelin, miten aion lukea filosofian reaaliin. Huh. Suunnittelin myös muutamia koulujuttuja. Huh. Tajusin, että olisin suossa, jos en olisi lukenut tätä kirjaa toista kertaa. Ja tällä kerralla oikeasti alkamaan elämään sen mukaan. Huh.
Myös tämän päivän suunnittelin aamulla. Tänä aamuna tosin suunnitelma on kussut aivan armottomasti. Rehellisesti sanottuna, sitä ei tullut noudatettua lähes lainkaan. En kuitenkaan aio lannistua!
'
Mikään maailmassa ei voi korvata sitkeyttä. Ei lahjakkuus; epäonnistuneita lahjakkaita ihmisiä on kaikkialla. Ei nerous; väärin ymmärretty nero on suoranainen käsite. Ei koulutus; maailma on täynnä koulutettuja hylkiöitä. Vain sitkeys ja päättäväisyys yltävät mihin tahansa.” Calvin Coolidge, USA:n 30. presidentti.
'
Tänään sain myös vastauksen yhdeltä Satakunnan kansan kolummistiltä, Heikki Rantalalta, jolle lähetin sähköpostia ja ehdotin tapaamista, koska halusin jutella eri puolueista. Ilahtui siitä, että näköjään joku oli hänen ja kolummeista vastaavan toimittajan lisäksi lukenut hänen kirjoituksensa. Hän ehdotti, että tavattaisiin lauantaina. Yllättävän aikaisin siis.

NUVA ry:n hallituksen 2009 järjestäytymiskokous

Viikonloppuna pidettiin tälläinen. Tavoitteena oli tutustua toisiimme, sekä kertoa kaikkea tarpeellista järjestön käytännön järjestelyistä. Jaoimme myös vastuualueet. Eli käytännössä järjestäydyimme (heh).

PJ:mme Sini oli antanut meille tehtäväksi pitää puolen tunnin diaesityksen jostakin aiheesta. Pidin nuorisolaista, josta osaankin kertoilla nyt sitten kaikenlaista. Esitykseni oli paljon parempi kuin viimevuotinen...

Tämän vuoden ykköshaaste on piirijärjestöjen perustaminen ja kenttätyö. Varapuheenjohtajat ottavat vastuulleen piirijärjestöjen perustamisen ja piirit jaettiin hallituksen ja puheenjohtajiston kesken niin, että jokaiselle on oma alue, johon kuuluu soitella ja sen semmoista.

Tehtäviä eriteltiin myös hallituksen jäsenille. Henri tulee kehittämään meidän jäsenistölle lisää palveluita. Hanna on meidän kv-vastaava. Lauri on mukana perustamassa piirejä. Anna M. järjestää meidän liittokokousta. Anna S. hoitaa meidän järjestön "ruotsinkielistämisen".

Minä taas vastaan nuorisopolitiikasta. Se oli viimeinen homma, joka jäi jäljelle, joskin olin toivonut sitä salaa itselleni... Jäljellä oli enää minä ja Henri, nuorisopolitiikka- ja jäsenistövastaavan hommat. Sitten Sini julisti: "Saatte sitten tapella kumpi saa kumman". Henri huusi välittömästi "JÄSENISTÖ!!" ja mä "JEEEE!!!". Molempien toiveet täyttyivät.

Olen ihan kieseissäni tästä hommasta. Tehtävänanto oli yksinkertainen:
  1. Seuraa maailmaa.
  2. Kerro hallitukselle, mitä maailmalla tapahtuu.
  3. Tee kannareita.

Tehtäväni on nyt tehdä aloitteita siitä, mitä Suomen nuorisovaltuustojen liitto voisi olla mieltä mistäkin asiasta.

Jos tätä blogia sattuu joku seurailemaan, niin olen enemmän kuin kiinnostunut kuulemaan, millaisia asioita voisin ottaa puheeksi tai saada jopa ulostuotua maailmalle.

W.

W. Elokuva, jonka ilmestymistä olen odottanut jo päälle kaksi kuukautta. Näin mainoksia tästä elokuvasta Ranskasta, jossa se oli juuri ilmestynyt elokuviin siellä ollessani. Ranskalaiset saivat dupattua elokuvan kaksi kuukautta aikaisemmin kuin suomalaiset tekstitettyä...

Tiedostin, että tiedän tästä kahdeksan vuotta maailmaa hallinneesta miehestä oikeastaan hyvinkin vähän. Tiesin minä kyllä kaikesta siitä, mitä hän on tehnyt väärin, mutta minulla on ollut musta aukko esim. sen kohdalla, miten tämä mies oikeen tuli valituksi. Kuka hän oikeen on miehiään? Miksi häntä äänestettiin?

Tämä elokuva antoi siihen vastauksen. W oli tavallinen amerikkalainen, joka sillä vetosi amerikkalaisiin. "Governor has to be a guy who you can go bar with." Ja sitä tämä Bush oli. Se koko teksasilaisaksentti ja se naurettava asenne tavoitti amerikkalaiset. W toi inhimillisyyttä politiikkaan.

Elokuva kertoi myös jotain USA:n "demokratiasta". Amerikkalaiset valitsevat neljäksi vuodeksi kerrallaan itselleen diktaattorin, totaalisen itsevaltiaan, joka voi käydä sotaa haluamallaan tavalla haluamissaan paikoissa. Ei ole tervettä, että yksi ihminen voi päättää niin suurista asioista yksin. Ihmisten elämästä. Kuolemasta. Kärsimyksestä. Ja sen päälle vielä rukoilla amerikalle siunausta.

Keskustelua kirjastossa, politiikasta tietty!

Kävin tänään palauttamassa H-vallan kirjastoon kaksi lukemaani kirjaa sekä olin aikeissa lukea uusimman Ulkopolitiikka numeron. Ah, mikä lehti. Journalismia parhaimmillaan. Voitti viimevuonna Laatujournalismi-palkinnon tai jotain.

Kenet minä sitten lehtienlukusalista löysinkään! Pyry Tiirisen tottakai. Hän aloittaa nyt valtuustotoimintansa ja minä aloitan toiminnan nuorisovaltuustossa. Jippii. Mielenkiintoiset ajat ovat meillä edessä...

No, me kaavailtiin siinä mitä me tullaan touhuamaan Harjavallassa ja mitä maailmalla. Me tullaan todennäköisesti tekemään yhteistyötä nuorisovaltuuston puitteissa, mutta muuten me mennään aika pitkälti ristiin. Pyry on sen tyypin henkilö, joka on vain puolueessaan aktiivinen, kun taas minä toimin vain järjestöpuolella. Eli emme me siis ole toisiamme poissulkevia saati toisiamme tuhoavia voimia. Me ollaan myös luonteeltamme ja toimintatavoiltamme aivan erillaisia. Mä luen UP:tä, hän Suomen kuvalehteä.

On oikeastaan todella kummallista, että niinkin pienessä paikassa kuin Harjavallassa sattuu olemaan kahdella peräkkäisellä vuosikurssilla pari tyyppiä, jotka molemmat suunnittelevat itselleen poliittista uraa. Aika näyttää, kuinka korruptoiva vaikutus meillä on Harjavaltaan. Tuskin paikka tulee meidän poistuman jälkeen ikinä olemaan entisensä...

Täytyy vielä heittää, että mielenkiintoiseksi paikkakunnan tilanne tulee äitymään, jos puoluevalintani osuukin johonkin muuhun kuin demareihin...

Kuitenkin, Pyry sitten jossain vaiheessa lähti ja luin koko UP:n numeron, jonka jälkeen lähdin kotiin.

MMM löytö

En ole vielä tässä blogissa maininnutkaan, että luen Mitä missä milloin kirjoja. Tavoitteeni on lukea ne kaikki. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 1951. Aloitin muistaakseni vähän koulun alkamisen jälkeen tänä syksynä. Olen kirjassa 1952. Vau, mikä edistymistahti! Tosin, alun perin minun piti lukea vasta kirjasta 1980 alkaen ja luinkin 1983 asti, mutta sitten ajattelin että kyllä sitä nyt voi lukea ihan alusta asti!

On mielenkiintoista ja opettavaista lukea näitä kirjoja. Erona pelkkiin historiankirjoihin on siinä, että nämä kirjat on kirjoitettu hetkestä hetkeen. Niissä välittyy "ajan henki". Niissä on niin erillainen ote asioihin, kuin mikä meillä on tänä päivänä ja jotenkin se tunne, mikä sen ajan ihmisillä oli kun ne elivät sitä aikakautta, välittyy. Samalla omaa myös sen ajan perspektiivin. Kylmä sota tuntuu paljon elävämmältä kun lukee kirjasta, jossa niitä asioita kerrotaan tämän päivän asioina, kuin että lukisi vain historiankirjoista, joissa lopputulos jo tiedetään ja tällöin pystytään lopputuloksen kannalta vain oleellisimmat asiat kertomaan. Helvetimmoinen urakka tässä kirjojen lukemisessa tietty on.

Yksi hämmästyttävä asia, mikä näistä kirjoista ilmenee, on se, kuinka vähän maailma on muuttunut viimeisen 50 vuoden aikana. On aika järkyttävää, kun saa lukea tuollaisesta kirjasta samoja ajatuksia, joita kierrätetään tämän päivän "ajankohtaisessa" keskustelussa. Näistä lisää ehkä vastaisuudessa.

Youtube, I <3 you!!!

Oikeastaan olen löytänyt tässä viimeisen kahden ja puolen kuukauden aikana löytänyt youtuben hienoudet. Loin sinne oman nickin (KlausUnkuri) ja opettelin lisäämään sinne videoita. Olen myös ihastunut "Subscipe"-ominaisuuteen jolla voin tilata eri käyttäjien uudet videot ja tämä mahdollistaa käytännössä ameriikan politiikan seuraamisen muutamien demokraattien rahoittamien kanavien kautta.

Minulla on ennustus koskien kesäisiä europarlamenttivaaleihin. Youtuben asema vaalityössä tulee nousemaan. Syynä tähän on se, että amerikan presidentinvaaleissa nettivideoita käytettiin ahkerasti niin ehdokkaiden mainostamiseen kuin vastaehdokkaiden solvaamiseen. Ja kaikki varmasti muistavat sanat "Aivan aluksi haluan kiittää...".

Kunnallisvaaleihin tehtiin videoita jonkin verran, mutta ero tulee olemaan mielestäni selvä meppivaaleihin. Ehdokkaita on vähemmän ja heillä on enemmän rahaa käytössään. Koko puolueen kampanjaresurssit tulevat olemaan paljon keskitetymmässä käytössä. Mielestäni tämä johtaa siis videoiden määrän räjähdysmäiseen kasvuun.

Mielestäni se on hyvä asia, koska silloin saan lisää (toivottavasti) mielenkiintoista materiaalia tilattavaksi ja katsottavaksi. Myös äänestäjien ja poliitikkojen vuorovaikutuksesta tulee suorempaa, koska mediaa ei tarvita enää viestin välittämiseen enää siinä määrin. Voin kuvitella ihmisten lähettävän sähköpostin välityksellä toisilleen linkkejä poliittisiin mielenkiintoisiin videoihin.

Ai niin. Luin tänään taas yhden kirjan. Loman motto: "Kirja päivässä pitää mielen virkeänä". Jep.

Aika ryhtyä harrastamaan tätä tosissaan

On loma. Sen aikana on tullut oltua perheen ja kavereiden kanssa, sekä katsottua n. 20 tuntia animea, pelattua varmaankin toiset kaksikymmentä koneella sekä luettua seitsemän kirjaa. Ja lomaa on vielä viikko jäljellä! Mitä kaikkea kerkeänkään vielä tekemään... Tuskin juuri mitään...

Kuitenkin, nyt, siis tänä vuonna, 2009, tulen täyttämään 18 vuotta. Hmm, Maaliskuussa. En ole kieseissä sen tuomista asioista, kuten baareista tai ajokortista. Äänestäminen eurovaaleissa tosin on kiinnostava juttu, joskin harmittaa, kun en päässyt ehdolle kunnallisvaaleihin. Suurimman hyötyni kuitenkin saan täysi-ikäiseksi täytettyäni siitä, että nyt ei tarvitse etsiä aina jotain muuta täysikäistä jonkin projektin toteutukseen, vaan voi tehdä sen oikeasti omissa nimissä. On ollut aika tylsää toimia aina vain takapiruna tässä viimeisen puolivuotta.

Täysi-ikäisyys tarkoittaa minulle siis toiminnan helpottumista, joka taas tuo samalla myös velvoitteen toimia. Nyt se on helpompaa, joten kun olen tehnyt asioita alaikäisenä, niin tietysti minun täytyy tehdä asioita kahta kauheammin sitten kun olen täysi-ikäinen. Huoh.

Lopputuloksellisesti nyt olisi siis viimeinkin toiminnan paikka. Täytyy alkaa saamaan näyttöä, että pystyy asioihin. Miten mä voin saarnata nuorten vaikuttamisen puolesta, jos itse olen passiivinen?