Päivä, jolloin valitsin puolueeni.

Tuli pakottava tarve saattaa tämä loppuun. Piti päästä Poriin illalla. Olisi voitettava vain yksi ongelma. Luokan rahankeräysprojektin tuoma hissivalvonta Hiittenharjulla tänä samana iltana. Se täytyisi jotenkin delegoida eteenpäin. Olin kuullut joidenkin valittavan sitä, että joutuvat valvomaan koeviikolla, joten ajattelin että niille voisi asian siirtää.

Tähän tehtävään jouduin käyttämään suostuttelua/kiristystä/lahjontaa/anomista, eli koko poliittista lobbaus arsenaaliani. Lopulta sain kuin sainkin itselleni paikkaajan. Kiitos sinulle!

Lauantaista asti on minua vaivannut tunne. Heikki ja Anna ehdottivat, että tulisin tämän päiväiseen Porin seudun Vihreiden kokoukseen. Olin ilmoittanut, että en pääse luokkaduunin takia. Nyt kun se oli hoidettu pois tieltä, niin oli suunnitelmien muutoksen aika.

Kokouksessa näkyi muutamia tuttuja kasvoja vuoden takaa. Olin käynyt tutustumassa heidän hallituksensa kokouksessa 6.2.2008. Nice.

Heikin mainostama avoin, keskusteleva ja innovatiivinen ilmapiiri ei ollut näköjään paskapuhetta. Ihmiset heittelivät ideoita uusista projekteista, siitä miten he kehittäisivät toimintaa lähemmäs jäsenistöä, lisäisivät avoimuutta ja sen semmoista. Ihmiset osasivat myös heittää hyvää tilannekomiikkaa, mikä teki kokouksesta poikkeuksellisen pirteän tilanteen. Vaikka paikalla oli vain "akkoja" ja "ukkoja" niin tuntui, kuin minut oltaisiin otettu heti porukkaan mukaan.

Tuntui, että tässä on porukka, jonka kanssa ei tarvitse tapella. Tässä on porukka, jonka kanssa voin alkaa tekemään jo nyt yhdessä asioita, ilman että tarvitsee odottaa kymmentä vuotta. Tältä porukalta en usko kuulevani, että olen "liian nuori vielä ymmärtämään tai tekemään näitä asioita". Tuntui siltä, että tässä porukassa ei ole väliä sillä, oletko sinä mies vai nainen, nuori tai vanha. Kaikki ovat oikeasti samalla viivalla, ainoana mittarina aktiivisuus ja taito.

Näillä Vihreillä on vaatimus puhtaamman ja avoimemman poliittisen kulttuurin puolesta. Asioista tulee keskustella, ei poliittisille nimityksille, ei toisten kampittamiselle jne. Se on ainutlaatuista poliittisella kentällä. Yksi esimerkki avoimuudesta on esim. se, että olen ollut heidän postituslistoillaan vuoden. Nyt näillä vihreillä oli myös tarkoitus tehdä blogi heidän sivuilleen, jossa he voisivat käydä julkisesti keskustelua valtuustojen ja lautakuntien työskentelystä. Ei ihme, että tähän porukkaan loikkaa sisään ukkoja, mutta ei ulos.

Heidän ajamansa asiat olivat myös ilmastonmuutosta vastaan haraavia. On oikeastaan todella "söpöä" nähdä 30-60 vuotiaat ihmiset estämässä ilmastonmuutosta. Kuinka moni muussa puolueessa oleva ukko tai akka on tekemässä asian hyväksi mitään? Yksi henkilö sanoi minulle, että Vihreät ovat turhia, koska muut puolueet ovat jo omaksuneet vihreät arvot. Arvot on liian kova sana. "Arvo" vihjaa siihen, että sen perusteella toimitaan tietyllä tavalla. Kuinka moni vasemmistolaisukko alkoi nyt yhtäkkiä kunnallisvaalien alla vaalimaan "vihreitä arvoja", kun valtakunnallisessa kampanjassa luki, että nyt Vasemmistoliitto on punavihreä puolue? On tosin totta, että nuoret kaikissa puolueissa suhtautuvat ilmastonmuutokseen vakavasti, tosin "me olemme tulevaisuus". Olemme vallassa vasta 20-30 vuoden päästä. Silloin pystymme mistä puolueesta hyvänsä tekemään poliittisia päätöksiä. Tällä hetkellä tosin ainoa puolue, jotka tällä hetkellä vallassa olevat ukot ovat valmiita siihen, ovat Vihreissä.

Yksi syy, miksi olen vitkutellut puoluevalinnan suhteen, on ollut se, että millaisten asioiden hyväksi laitan panokseni, joita en itse aja aktiivisesti. Kokoomuksessa se menisi verojen laskemiseen, demareissa taas, no en edes tiedä mihin se menisi. Johonkin. Ehkä edelleen verojen laskemiseen (remember Lipponen). Keskustassa se menisi maatalouden säilyttämiseen. Vasemmistoliitossa se menisi, ei mihinkään, EU:n vastustamiseen? Kristillisdemokraateissa aborttien ja ehkäisyn kieltoon. RKP:ssä pakkoruotsin jatkumiseen. Perussuomalaisissa Soinin populismiin (ei mielestäni vielä vakiintunutta linjaa). Onko se nyt niin paha, että sä edistät ilmastonmuutoksen pysäyttäjien toimintaa?

Yksi ihailtava piirre yleisesti Vihreissä on heidän paikkojen kierrätys. Se, että joku on nyt vuoden piirihallituksessa, ei tarkoita, että hän olisi myös seuraavana vuonna. Paikkoja on tarkoitus kierrättää. Tämä on selvä ero muihin puolueisiin, joissa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kun jokin asema on saavutettu, niin siihen juurrutaan seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Ilmastonmuutos on mielestäni tämän vuosisadan suurin kysymys, enkä halua laittaa sen hoitamista seuraavaksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi sellaisten ihmisten käsiin, joita asia ei liiemmin kiinnosta. Liittymällä Vihreisiin siin pelaan ikään kuin varman päälle. Edistämällä Vihreiden asiaa puolueena, hidastan ilmastonmuutosta, vaikka en itse olisikaan tekemisissä ilmastoasioiden kanssa. Voin luottaa siihen, että muut puolueessa ovat.

Vihreissä sukupuoli on yhtä iso asia kuin minullekin. Eli ei juuri lainkaan. Sukupuoli ei ratkaise, oletko hyvä vai huono jossakin. Tähän vaikuttaa eniten se, että olen koulussa hävinnyt todistuksissa poikkeuksetta tytöille, en niinkään usein pojille. Tytöt ovat myös ottaneet poikia enemmän vastuuta asioiden järjestämisestä ja toimimisesta. Miksi ihmeessä siis olettaisin, että sukupuolella on jotain väliä? Pikkasen särähtää korvaan, kun kuuntelee Suomi Areenassa korkeiden Satakuntalaisten poliitikkojen puhuvan miesten ja naisten ammateista.

Vihreissä ikä ei merkkaa sillä tavalla kuin muissa puolueissa. Muissa puolueissa se, että olet vanha, kertoo kokemuksesta ja automaattisesta paremmuudesta nuorempiin nähden. Myös se, että olet ollut mukana kauan, oikeuttaa sinut parempaan paikkaan kuin ne, jotka eivät ole olleet niin kauaa, eli eräänlaista asteittain etenemistä. Annan sanoin: "jos joku on innokas ja aktiivinen, niin miksi siitä ei oteta kaikkea mahdollista irti?".

Kliseinen lause: "Vihreät eivät ole oikealla tai vasemmalla vaan edessä". Tämä kertoo siitä, että mielestäni vihreät ukot ja akat kykenevät ajattelemaan pidemmällä tähtäimellä kuin vain vuoden kaksi kerrallaan. Vihreitä yhdistää huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnosta, eikä tämä yhdistävä tekijä ole sidottavissa oikeisto-vasemmisto-akseliin, joka kehitettiin 1800-luvulla. Siksipä Vihreissä on ihmisiä vähän molemmilta puolilta.

Tulevaisuusajattelu sopii minulle, koska minulla on elämä edessäni. Elän todennäköisesti vielä n. 50 vuotta. Siispä se, että nykyisillä kansanedustajilla on keskimäärin elinaikaa jäljellä n. 20-10 vuotta, ei erityisesti lämmitä sydäntä. Etenkään kunnallispolitiikassa, jossa valtuustojen keski-ikä on todella huima, en oikeen uskalla odottaa, että kunnanvaltuutetut jakavat huoleni siitä, millaisessa maailmassa minä tulen elämään heidän ikäisinään.

Kaikki nämä perustelut mielestäni johtavat siihen, että Satakunnassa Vihreät ovat puolue, jossa voin toimia helpoiten. Akat ja ukot eivät ole este, hidaste tai rasite, vaan apu. En usko, että muista puolueista olisi samaan.

PS. Nyt kun valinta on tehty, on ehkä aika pestä likapyykki myös muista puolueista. Ehkä. Jos uskallan.

5 kommenttia:

Alice kirjoitti...

Valinta siis suoritettu. Tsemppiä puoluepoliittiselle uralle!

Tosin pakko kyllä tulla vähän nurisemaankin. Eiköhän me Kokoomuksessa vähän muutakin tehdä kuin lasketa veroja... itse ainakin oon näiden muutamien vuosien aikana törmännyt asiaan aika vähän eli on siellä poliittisella agendalla paljon muutakin :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin perustelit valintasi :). Ensin vähän järkytyin että onko Klaus muka vihreä, mutta toit hyvin esille puolueen hengen ennakkokäsitteiden takaa.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Klaus kirjoitti...

*virn* Heh, miksi ihmeessä mun pitäisi pitää täällä blogissa anonyyminä kirjoitettua mautonta kommenttia :)
Huvittavaa kommentissa oli, kommentoija oli viitsinyt lukea koko tekstin, mutta silti kommentoida noin epäanalyyttisesti.

Klaus kirjoitti...

Siis, kirjoita parempi, niin voi olla etten välttämättä poista sitä :) Katsos, laatusensuuri XD