MMM löytö

En ole vielä tässä blogissa maininnutkaan, että luen Mitä missä milloin kirjoja. Tavoitteeni on lukea ne kaikki. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 1951. Aloitin muistaakseni vähän koulun alkamisen jälkeen tänä syksynä. Olen kirjassa 1952. Vau, mikä edistymistahti! Tosin, alun perin minun piti lukea vasta kirjasta 1980 alkaen ja luinkin 1983 asti, mutta sitten ajattelin että kyllä sitä nyt voi lukea ihan alusta asti!

On mielenkiintoista ja opettavaista lukea näitä kirjoja. Erona pelkkiin historiankirjoihin on siinä, että nämä kirjat on kirjoitettu hetkestä hetkeen. Niissä välittyy "ajan henki". Niissä on niin erillainen ote asioihin, kuin mikä meillä on tänä päivänä ja jotenkin se tunne, mikä sen ajan ihmisillä oli kun ne elivät sitä aikakautta, välittyy. Samalla omaa myös sen ajan perspektiivin. Kylmä sota tuntuu paljon elävämmältä kun lukee kirjasta, jossa niitä asioita kerrotaan tämän päivän asioina, kuin että lukisi vain historiankirjoista, joissa lopputulos jo tiedetään ja tällöin pystytään lopputuloksen kannalta vain oleellisimmat asiat kertomaan. Helvetimmoinen urakka tässä kirjojen lukemisessa tietty on.

Yksi hämmästyttävä asia, mikä näistä kirjoista ilmenee, on se, kuinka vähän maailma on muuttunut viimeisen 50 vuoden aikana. On aika järkyttävää, kun saa lukea tuollaisesta kirjasta samoja ajatuksia, joita kierrätetään tämän päivän "ajankohtaisessa" keskustelussa. Näistä lisää ehkä vastaisuudessa.

Ei kommentteja: